حدیث العبرات

مجموعه فرهنگی حدیث العبرات

حدیث العبرات

مجموعه فرهنگی حدیث العبرات

علیکم بامامکم

طبقه بندی موضوعی
بایگانی

۱۵ مطلب در آذر ۱۳۹۸ ثبت شده است

۲۳
آذر

آیا عقیل به امام علی (ع) خیانت کرد؟

عقیل بن ابی‌طالب از صحابه پیامبر(صلی الله علیه وآله)، برادر امیرالمؤمنین(علیه السلام)  و پدر مسلم بود. وی از نسب‌شناسان قریش بود.

عقیل پسر ابوطالب پسر عبدالمطلب، کنیه‌اش‌ ابویزید بود. بنا بر گزارش‌ها، وی از حضرت علی(علیه السلام)  بیست سال بزرگتر بوده بنابراین ده سال بعد از عام الفیل متولد شده است.

وی از نسب‌شناسان قریش و شخصی حاضر جواب بود که بدون اعتنا به اینکه شخص مقابلش چه جایگاهی دارد، بدو پاسخ می‌داد.[۲]عقیل در جنگ بدر با اکراه در سپاه مشرکان بود. او در این جنگ اسیر شد و عمویش عباس برای آزادی وی ۴۰۰۰ درهم فدیه داد.

اسلام آوردن

درباره زمان اسلام‌آوردن وی، اقوال مختلفی وجود دارد. به گفتۀ ابن قتیبه، عقیل بلافاصله پس از آزادی بعد از جنگ بدر، مسلمان شد.[نیازمند منبع] به گفته ابن حجر، وی در سال فتح مکه مسلمان شد؛ اما در ادامه می‌گوید: برخی گفته‌اند که وی پس از صلح حدیبیه مسلمان شد و در ابتدای سال هشتم هجری به مدینه هجرت کرد.

وی در جنگ موته شرکت کرد و نیز طبق روایتی وی در جنگ حنین از کسانی بود که هنگام فرار برخی از لشکریان، ثابت قدم ماند.

  • حدیث العبرات
۲۳
آذر

  • حدیث العبرات
۱۲
آذر

و لاتکن من الغافلین… از غافلین نباشید…

وان کثیرا من الناس عن ایاتنا لغافلون؛

بسیاری مردم،از ایات و نشانه های ما غافل اند.

(سوره یونس،ایه 92)

ولا تکن من الغافلین؛

هرگز از غافلان و بی خبران از یاد خدا مباش.

(سوره اعراف،ایه 205)

  • حدیث العبرات
۱۲
آذر

  • حدیث العبرات
۰۶
آذر

 

  • حدیث العبرات
۰۳
آذر

امام على علیه السلام:

 

قلب نوجوان، در حقیقت چونان زمینى بایر است که هرچه در آن افکنده شود مى پذیرد


إنّما قَلبُ الحَدَثِ کالأرضِ الخالیَةِ، ما اُلقِیَ فیها مِن شَیءٍ قَبِلَتهُ

 

تحف العقول صفحه 70

 

  • حدیث العبرات
۰۳
آذر

 آیه 40 سوره اعراف

 

 إنَّ الَّذینَ کَذَّبُوا بِآیاتِنا وَ اسْتَکْبَرُوا عَنْها لا تُفَتَّحُ لَهُمْ أَبْوابُ السَّماءِ وَ لا یَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ حَتَّی یَلِجَ الْجَمَلُ فی‏ سَمِّ الْخِیاطِ وَ کَذلِکَ نَجْزِی الْمُجْرِمینَ

 

 ترجمه: کسانی که آیات ما را تکذیب کردند، و در برابر آن تکبّر ورزیدند، درهای آسمان به رویشان گشوده نمی شود و داخل بهشت نخواهند شد مگر اینکه شتر از سوراخ سوزن بگذرد! این گونه، گنهکاران را جزا می دهیم!

 

  • حدیث العبرات
۰۳
آذر

امیرالمؤمنین علیه السلام:

سخن نیکو و مختصر بگو؛ زیرا این براى تو زیباتر است و بر فضل تو، دلالت بیشترى دارد


اِختَصِر مِن کَلامِکَ مَا استَحسَنتَهُ؛ فَإِنَّهُ بِکَ أجمَلُ، وعَلى فَضلِکَ أدَلُّ

 

غررالحکم حدیث 2735

 

  • حدیث العبرات
۰۳
آذر

امام رضا(علیه السلام) پس از آنکه سه ندای آسمانی در آخرالزمان را معرفی کرد، فرمود: در این موقع فرج (و آزادى) مردم فرا مى‌‏رسد و آنان که مرده‌‏اند دوست مى‏‌داشتند که در آن وقت زنده مى‌‏بودند و خداوند دل‌هاى مردم باایمان را التیام و شفا مى‌‏بخشد.

  • حدیث العبرات
۰۳
آذر

چرا قرآن به زبان عربی است و چرا به زبان دیگری نیست؟


پاسخ اجمالی

زبان، مهم ترین وسیله برای برقراری ارتباط بین انسان هاست. خداوند این توانایی بر تکلّم و صحبت کردن را از نعمت های بزرگ خود برمی شمارد که در ابتدای سوره ی الرحمن به آن اشاره می کند. پیامبرانی را که خداوند برای هدایت انسان ها مبعوث می فرمود باید برای ارتباط با قوم خود به زبان همان قومی که در میان آنها مبعوث شده اند صحبت می کردند و دستورات اخلاقی و احکام و عقاید را به همان زبان برایشان بیان می کردند. با توجه به شرایط قبل از بعثت در میان جاهلیّت عرب، خداوند پیامبراکرم ( صلی الله علیه و آله و سلم ) را در میان قوم عرب مبعوث فرمود، پس باید به زبان آنها صحبت کرده و معجزه ای می آورد که قابل فهم باشد. لذا قرآن، معجزه ی پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم )، نیز به زبان عربی نازل شد. اگر چه نباید خصوصیات ذاتی زبان عربی، از جمله قانون مند بودن قالب های فصاحت و بلاغت بسیار آن و ... را نادیده گرفت.

اما سؤال دیگر این است که چرا آخرین پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم ) خدا عرب زبان بود، تا به دنبال آن، کتابش نیز به زبان عربی باشد؟ در پاسخ باید گفت: با توجه به این که عرب ها مردمی هستند که به زبان، راه و روش و آیین و نسب خود تعصب خاصی دارند (عامل درونی حفظ) و در طول تاریخ، هیچ حکومت و سلطه ی خارجی هم نتوانسته آنان را به تغییر زبان مجبور کند(عدم عامل بیرونی برای تغییر) و امکانات فراوان زبان عربی برای بیان بیشترین حجم از مطالب در کمترین حجم از الفاظ بدون ابهام گویی و نارسایی، سرزمین حجاز و زبان عربی، بهترین راه دفاع طبیعی و غیر خارق العاده از دین و بقای دین خاتم و کتاب ایشان بود. بنابراین، یکی از دلایل نازل شدن قرآن به زبان عربی، حفظ و صیانت ابدی آن بوده است.

  • حدیث العبرات